Tertulia

tertulia in the 20s
Tertulia approx 1920s

A Tertulia is a social gathering with literary or artistic overtone. Tertulia also means an informal meeting of people to talk about current affairs, arts and such.

Wikipedia

Sinds 2017 hebben in Amersfoort verschillende netwerken hun weg naar Tertulia gevonden. Uit de verbindingen van deze netwerken is Tertulia ontstaan: een paraplu waar actief gewerkt wordt aan het verbinden van verschillende initiatieven en waar samenwerking wordt gezocht …

en gevonden!

Onze Kunst Salon in samenwerking met het Kunst Café, het Filosofisch Café en het Fotografencafé bieden groeivoer voor de stad. Vruchtbare grond waar kunstenaars, politici, denkers, opiniemakers, wetenschappers en publiek met elkaar samenwerken. Door elkaar vragen te stellen en op zoek te gaan naar antwoorden. Daardoor krijgen ook de makers en talent weer nieuwe ideeën en krijgen initiatieven de kans zich verder te ontwikkelen.

het schone van hans-georg gadamer

De rode draad hierbij,

geïnspireerd op een essay van de filosoof Hans-Georg Gadamer, Het schone, is de vraag:

Kunst, waar is het goed voor?!

Programmering

Tertulia is terug!

Kunst, filosofie en literatuur in Amersfoort

Na de Nacht van de literatuur nog niet genoeg van de kracht van woorden die tot de verbeelding spreken?

Kom&Ontdek dit nieuwe initiatief in Amersfoort en maak in ons avondvullend programma op 19/9 kennis met wie we zijn en wat we doen: Nieuwsgierigheid wordt vertaald in liefde voor Kunst met een rode draad van schoonheid in filosofie en literatuur. Vanavond laten we je kennismaken met de noodzaak van Kunst&Filosofie in tijden van onzekerheid. En met de kracht van ontmoeting die Tertulia biedt.

Op zondag 19 september a.s. met een avond vol van inzichten, triggerende vragen, muziek, de onovertroffen Tapas van Coen Molenveld en -ons kenmerk als stichting- echte verbondenheid.

Luxe Gastsprekers! Met trots presenteren we onze gasten van deze avond:

👉Filosoof Erno Eskens als gast van Onno Zijlstra, begeleider van ons Filosofisch Café.
Met een proeverij van het nut, de noodzaak en de lol van de Filosofie in onzekere tijden.
👉Nynke Geertsma en Twan Vet als gasten van Juan Carlos Salvia, begeleider van ons Kunst Café. Poëzie onder spotlight met 2 generaties van stadsdichters van Amersfoort.

Deze avond zal er ook gelegenheid zijn om de boeken & cd’s van de makers waarmee we kennismaken na aankoop te laten signeren.
Makers van de avond: Erno Eskens, Nynke Geertsma, Twan Vet, Juan Carlos Salvia & Onno Zijlstra.

Stichting Tertulia liet zich voor deze avond mede inspireren door Ramsey Nasr & Alicja Gescinska | ‘In tijden van Corona biedt Kunst houvast door mee te wankelen’ / NRC 2020-0401
🎶💃🏿Live muziek van “Del tingo al tango” 🎶💃🏿
Inclusief lekkere Tapasproeverij en warm welkom van team Kade Café✨

Kosten: € 27,50 p/p
Datum: Zondagavond 19/9
Locatie: Kade café (inloop vanaf 18.30, Start programma 19:00 tot 22:00 uur).
👉 Reserveer je plek op tijd! Check hier voor kaarten!

Over de keynotespreker van deze kennismakingsbijeenkomst:
Erno Bernardus Eskens (1964) is een Nederlands filosoof, politicoloog auteur, uitgever en cultureel ondernemer. Hij is door zijn schrijverschap vooral bekend van zijn filosofische pleidooi voor dierenrechten en zet zich in als popularisator van de filosofie. Zo was hij betrokken bij de oprichting van Filosofie Magazine,, het Nederlandse tijdschrift waarvan hij ook een tijdlang hoofdredacteur was. Verder was hij onder meer programmadirecteur bij de Internationale School Voor Wijsbegeerte. Eskens publiceerde onder andere Democratie voor dieren en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. Op dit moment is hij redacteur filosofie en wetenschap bij Uitgeverij Noordhoek.

Samen lezen

Bij ‘Samen-lezen’ komen we samen om een (niet te dik, betaalbaar) filosofisch werk te lezen, het gelezene te bespreken en elkaar te spreken naar aanleiding van wat we gelezen hebben. Tot aan de zomervakantie beperken we ons tot deze activiteit – met een nieuw boek (zie hieronder) en op een nieuwe locatie (De Rooie Cent).

Graag aanmelden vanwege de coronaregels
Als je mee wilt doen, hartelijk welkom! Wel graag even van tevoren aanmelden op dit mailadres: mail@tertulia033.nl. Hier kun je ook voor nadere informatie terecht. Wij vragen een beperkte entree van 5 euro (dat is inclusief kopje koffie/thee).

Boek ‘Authentiek’ van filosoof Onno Zijlstra
Dit lezen wij momenteel. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandels en online. Wij hopen dat jullie er net als wij (weer) zin in hebben!

Agenda

Gelukkig mag er weer wat meer! Dat betekent dat ook wij elkaar weer gaan zien in levende en gezonde lijve op nieuwe locaties. Zie het overzicht hieronder voor de exacte tijden en locatie van de bijeenkomsten!

 • TERTULIA: Kunst, filosofie en literatuur in Amersfoort! – Tertulia Fundraiser [19 september, 18:30 – 21:30] @ KAdECafé, Eemplein 75, Amersfoort. TICKETS
 • Kunst café goes Latin met dichter Arturo Desimone [datum volgt]

Wat jij gemist hebt…

 • Kunstcafé [30 augustus 2020]: “Kunst in het Park” met Daan Beckers
 • Filosofisch café [12 oktober 2020]: “Geluk bij Nietzsche” met gastspreker G. Pander
 • Samen lezen [1 maart 2021]: “Over moraliteit – Émile Durkheim” (dag 1)
 • Samen lezen [8 maart 2021]: “Over moraliteit – Émile Durkheim” (dag 2)
 • Filosofisch café [15 maart 2021]: “Boekpresentatie Verbeelding – Onno Zijlstra” ism FC Zwolle
 • Samen lezen [29 maart 2021]: “Over moraliteit – Émile Durkheim” (dag 3)
 • Samen lezen [19 april 2021]: “Over moraliteit – Émile Durkheim” (dag 4)
 • Samen lezen [26 april 2021]: “Over moraliteit – Émile Durkheim” (dag 5)
 • Samen lezen [3 mei 2021]: “Over moraliteit – Émile Durkheim” (dag 6)
 • Samen lezen [17 mei 2021]: “Over moraliteit – Émile Durkheim” (dag 7)
 • Samen lezen [31 mei 2021]: “Over moraliteit – Émile Durkheim” (dag 8)
 • Opening Amicitia Concept StORE – Art, DeCO & More [1 juni 2021] ism KiA
 • Samen lezen “Filosofisch Café” [14 juni 2021, 19:30]: “Authentiek – Onno Zijlstra” (START!) @locatie De Rooie Cent (Hooglandseweg Zuid 34, 3813TC Amersfoort)
 • Samen lezen “Filosofisch Café” [21 juni 2021, 19:30]: “Authentiek – Onno Zijlstra” (dag 2) @locatie De Rooie Cent (Hooglandseweg Zuid 34, 3813TC Amersfoort)
 • Filosofie leesgroep Senia [28 juni 2021]: Geweld van Geld – Antoon van de Velde
 • Samen lezen “Filosofisch Café” [5 juli 2021, 19:30]: “Authentiek – Onno Zijlstra” (dag 3) @locatie De Rooie Cent

Archief

Wij maken foto’s en video opnames van onze bijeenkomsten. Deze kun je terugvinden in het archief zodat je ze te allen tijde kunt terugkijken.

Ons bestuur

 • Onno Zijlstra, filosofisch café, lid
 • Juan Carlos Estrada Hernández, kunst café, voorzitter
 • Hans Hubregtse, secretaris
 • Paul van der Most, penningmeester
 • Lily van den Broeke, lid
 • Johannes Ziskoven, lid
 • KVK 78739314

Vrienden van Tertulia

Liefde voor Filosofie, Kunst en Literatuur? Wij ook!
Meedoen?

Word dan Tertulianos! Laat je prikkelen en deel je kennis in een intieme, inspirerende en persoonlijke sfeer met menselijke maat… Dat kan al voor €75.- / jaar!

Aanmelden doe je door een mail te sturen naar tertulianos@tertulia033.nl of te bellen met Joet via 06-55782888

We houden je vanaf dat moment op de hoogte van ons Vrienden-van programma!

Achtergrond

Kunst in Amersfoort

Kunst in Amersfoort

Passie voor (beeldende) kunst is wat ons bindt. Wij staan voor een gezond kunstklimaat in Amersfoort, open, levendig en bij de tijd en zo dragen we bij aan een plezierig leefklimaat. Door de samenwerking in werkgroepen zijn we als bestuur in staat om elkaars kennis, kunde en netwerk in te zetten, nauwer samen te werken en zo een waardevol platform te zijn voor beeldende Kunst In Amersfoort.